Een tijd om te leven

Een tijd om te leven, schoonheid in de donkerte is mijn examenproject aan de fotoacademie waar ik mei 2024 ben afgestudeerd.

Een tijd om te leven gaat over schoonheid die te vinden is in de donkerte, het goede dat we te genieten krijgen in al ons moeizame zwoegen. Een moeizame zoektocht in tijd. Een zoektocht naar rust en vaste grond. De tijdigheid kleeft aan ons bestaan. Het leven is fragiel. De tijd raast door en de dingen vergaan.

Mijn werk komt voort uit mijn fascinatie voor het Bijbelboek Prediker, dat gaat over het onuitsprekelijke vermoeiende van de dingen. De eindeloze cyclus van tijd, waarin de zon maar doordraait, het water stroomt en de wind maar heen en weer waait. Alles is vergeefs, maar de aarde blijft bestaan. Prediker is als een spiegel voor me, waarin ik mijn eigen vruchteloze zoektocht naar hoe te leven terugzie, tastend in het duister, op zoek naar vaste grond.

De beelden ontstaan voornamelijk in de afgesloten en verstilde wereld van het bos. Het bos is een afspiegeling van mijn leefwereld. De chaos probeer ik te ordenen. Het bos is voor mij ook de ademplek: daar waar zuurstof ontstaat, daar waar de wortels diep in de aarde slaan om het water op te zuigen, om het leven op te zuigen.

Daartegenover plaats ik mijn rol als mens in zelfportretten. Een tijd om te leven is de verbeelding van die innerlijke zoektocht waarin ik gebruik maak van archetypische beelden die vanuit hun oervorm vol zijn van herkenning: de vluchtige zeepbel, de bloem die snel verdort, het pad dat richtinggevend is, de bomen als gestolde tijd die eeuwen overzien. Contrasten ontstaan tussen duisternis en licht, vluchtigheid en vastheid, chaos en ordening, stilstand en beweging, leegte en betekenis.


De foto's in dit project zijn als fine art werk te bestellen. De prijzen staan op deze pagina.

Dit project is ook in boekvorm verkrijgbaar in de volgende varianten:

  • Softcover variant voor € 22,50 - neem hiervoor contact op met mij.
  • Normale editie voor € 64,95 - Na te bestellen bij Saal Digital
  • Luxe editie met voorkant van geborsteld aluminium voor € 109,95 - Na te bestellen bij Saal Digital
  • Luxe editie met voorkant van geborsteld aluminium en luxe opbergdoos voor € 145,75 - Na te bestellen bij Saal Digital
Prijzen zijn exclusief bestel en verzendkosten.